Για την οικονομία ένα ακόμη lockdown θα συμβάλλει στην εκ νέου επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και προφανώς θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω ο στόχος για το ΑΕΠ
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα, με την Γερμανία να έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown στα χνάρια της Αυστρίας και με την Angela Merkel, να κάνει λόγο για τη χειρότερη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η χώρα.
Εάν η Γερμανία προχωρήσει σε καθολικό lockdown το 4ο στην σειρά, τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η Ελλάδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από την στήριξη των 895 μονάδων, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 907 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) αλλά και την βασική στήριξη των 900 μονάδων.
Με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ένα νέο lockdown, η αγορά θα οδηγηθεί στις 800 μονάδες στην ζώνη των 800 με 780 μονάδων εκεί που πραγματικά αξίζει να βρίσκεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Για την οικονομία ένα ακόμη lockdown θα συμβάλλει στην εκ νέου επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και προφανώς θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω ο στόχος για το ΑΕΠ.
Το χρέος θα βρεθεί μαζί με τα repos στα 400 δισεκ. το υψηλότερο δημόσιο χρέος που είχε ποτέ η Ελλάδα.
Επιστροφή του lockdown θα είναι μια αποτυχία της ασκούμενης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, θα είναι όμως και ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στην σαθρή ελληνική οικονομία.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -3,78% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,68%, Πειραιώς -2,47% και Eurobank -2,08%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -3,9%, Jumbo -3,04%, ΕΛΧΑ -2,69%....ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο δεικτοβαρής ΟΤΕ +1%
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το 9μηνο με τις Μotor Oil και ΟΠΑΠ να αναμένονται σήμερα, ενώ ο Φουρλής ανακοίνωσε νωρίτερα, κέρδη μετά από φόρους 8 εκατ. ευρώ..
Μετά τα χθεσινά κέρδη +800% στην Attica Bank, κλειδωμένη στο -30%...
Κλειδωμένη στο -30% έκλεισε η Attica Bank με όγκο 43,6 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστα 8,9 χιλ. τεμάχια, μετά το χθεσινό φιάσκο που προκάλεσε στρέβλωση στη χρηματιστηριακή αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι χθες 22/11 κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής με μόλις 40 χιλ. τεμάχια αξίας 78 χιλ. ευρώ η μετοχή έκλεισε +550%.
Η προσαρμοσμένη τιμή με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 19/11 στα 3,95 ευρώ ήταν 0,2740 ευρώ και η μετοχή έκλεισε στα 1,78 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κέρδη +800% στα 2,5 ευρώ.
Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης των 240 εκατ. ευρώ θα εκδοθούν έως 1,2 δισ. νέες μετοχές, με αναλογία 49,5265 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά με καταβολή 0,20 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 22/11/2021, ορίστηκαν ως εξής: : +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (19/11/2021): € 3,9500 και -30% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: € 0,2740.
Ωστόσο, η χθεσινή «παραφωνία» δεν έχει να κάνει με τα όρια διακύμανσης, αλλά με την ίδια την πορεία της μετοχής, αφού κάποιοι αγόρασαν ακόμα και στα 2,50 ευρώ την ώρα που οι νέες μετοχές θα προσφερθούν προς 0,20 ευρώ η κάθε μία.
Η αύξηση γίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν δικαιολογείται η αύξηση της τιμής που παρατηρήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.
Εν τω μεταξύ, με σημερινή επιστολή της, η Επ.Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή σε όλα τα πρόσωπα που διαμεσολαβούν στην κατάρτιση ή εκτέλεση συναλλαγών να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια αναφορικά με τις τιμές των εντολών που καταχωρούνται ιδιαίτερα στις περιόδους που υπάρχει αναπροσαρμογή της τιμής λόγω εταιρικής πράξης και τα όρια διακύμανσης είναι διευρυμένα.
Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο, δημιούργησε ερωτηματικά, καθώς στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η «δέουσα επιμέλεια» είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε όλες τις μετοχές και όχι μόνο σε αυτές που αναπροσαρμόζεται η τιμή, ενώ σημειώνουν πως πολλοί επενδυτές μέσω συστημάτων περνάνε εδώ και χρόνια μόνοι τους τις εντολές στο σύστημα.
Έχουμε αναλύσει ουκ ολίγες φορές ότι η Attica bank είναι χρεοκοπημένη τράπεζα, με την μαύρη τρύπα να προσεγγίζει τα 600 εκατ ευρώ.
Ποιος επενδυτής θα έρθει να αναλάβει τέτοιο βάρος και να συμμετέχει στηω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ;
Όλοι ζητούν να καλύψει την ζημία το ΤΧΣ ο έλληνας φορολογούμενος και εν συνεχεία να εμφανιστεί ο ιδιώτης επενδυτής εκ του ασφαλούς.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,61% και τον Τραπεζικό Δείκτη -1,16%.
Περί τις 12:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική -4,5%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,15%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική πλησίον του -4% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΔΕΗ πλησίον του -3% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,52% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,88%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,81% στις 894 μονάδες έχοντας υψηλό στις 905,85 μονάδες και χαμηλό τις 894,26 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 31,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,84 εκατ. ευρώ και όγκου 1,67 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,09 εκατ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 126 χιλ. τεμάχια αξίας 1,23 εκτα. ευρώ και η Jumbo 98,7 χιλ. τεμάχια αξίας 1,25 εκατ.. ευρώ.
Επίσης, πακέτο συνολικής αξίας 400 χιλ.ευρώ πραγματοποιήθηκε στο ομόλογο της CPLP Shipping Holdings.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 907 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) αλλά και την βασική στήριξη των 900 μονάδων.
Η διάσπαση των 895 μονάδων οδηγεί την αγορά στην ζώνη των 880 - 875, οι 865 και οι 850 μονάδες ενώ η αγορά με ένα καθολικό lockdown, θα βρεθεί κάτω από τις 800 μονάδες στην ζώνη των 800 με 780 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 587 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 600 μονάδων αλλά και τις 590 μονάδες και ακολουθούν οι 580, οι 570 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 615 μονάδες και ακολουθούν οι 635 και οι 650 μονάδες.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,28% - Στο επίκεντρο η πανδημία και η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 23/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με τις ανησυχίες των επενδυτών να αυξάνονται από την επιδείνωση της πανδημίας αλλά και τον φόβο για την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Στο επίκεντρο οι χθεσινές δραματικές δηλώσεις της Angela Merkel, καθώς η καγκελάριος προανήγγειλε νέα μέτρα στη Γερμανία, στα χνάρια της Αυστρίας, για την πανδημία και έκανε λόγο για τη χειρότερη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η χώρα.
Από την άλλη στην θέση της περί παροδικής ανόδου του πληθωρισμού εμμένει η πρόεδρος της ΕΚΤ τονίζοντας εκ νέου ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής καθώς βλέπει ότι πληθωρισμός θα εξασθενίσει, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να σφίξει την πολιτική, καθώς θα μπορούσε να πνίξει την ανάκαμψη»
Επίσης, για μια ακόμη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων το 2022.
Από την άλλη οι επενδυτές , με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε νέα υψηλά , λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των σημείων συμφόρησης της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού, δεν πείθονται από τις παραπάνω δηλώσεις και βλέπουν ότι αυξάνεται η κίνδυνος να αναθεωρήθει η νομισματική πολιτική.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,28% και το ιταλικό 10ετές στο 1,05% και με το μεταξύ τους spread στις 23 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 99 μονάδες ή 0,99% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Υψηλή βαθμολογία από τις ελληνικές τράπεζες στο SREP για τα κεφάλαια - Δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου
Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Μάλιστα στην έκθεση SREP αναμένεται να αποτυπωθούν και βελτιώσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τον προηγούμενο εποπτικό έλεγχο.
H διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης SREP ουσιαστικά αποτυπώνει την κατάσταση μιας τράπεζας σε σχέση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα έρχεται να αντιμετωπίζει τους κινδύνους.
Στην απόφαση SREP, την οποία αποστέλλει η εποπτική αρχή στην τράπεζα στο τέλος της διαδικασίας των stress tests, προσδιορίζονται βασικοί στόχοι για την αντιμετώπιση των διαπιστωθέντων ζητημάτων.
Στη συνέχεια, η τράπεζα υποχρεούται να λάβει τα αντίστοιχα διορθωτικά μέτρα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επικεντρώσει τις ενέργειες τους στην Ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) όπου ενώ υποχρεούνται να εμφανίζουν φέτος το 16% του σταθμισμένου ενεργητικού τους σε εκδόσεις στο πλαίσιο των MREL τον Ιανουάριο ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 25% ως το 2025. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οι εκδόσεις των συστημικών τραπεζών θα είναι της τάξεως των 2 έβς 3 δις ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 25%.
Τα καλά αποτελέσματα του SREP αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο ώστε οι τράπεζες να κινηθούν προς την κατεύθυνση της δημιουργία συνθηκών για τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας με έμφαση τη Moody’s όπου απέχουμε τρεις βαθμίδες ώστε να καταστούμε επενδύσιμη ως χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό οι τραπεζίτες βρίσκονται σε συνεννόηση για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν προς την κατεύθυνση αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η επικαιρότητα
Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα και με το σύστημα υγείας να πιέζεται αφόρητα, το σενάριο του καθολικού lockdown επιστρέφει δριμύτερο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ . Μητσοτάκη και αρμόδιων υπουργών απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, όπως και το να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στους πλήρως εμβολιασμένους.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου βάσει του καλού σεναρίου, αν και επισημαίνουν πως οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως και τα μέσα Δεκεμβρίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, και υπογραμμίζουν πως εάν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες Δευτέρα 22/11 και τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν αποδώσουν και παραμείνει η πίεση στο ΕΣΥ, τότε θα πρέπει να εξεταστεί και το σενάριο νέων αυστηρότερων μέτρων, ενδεχομένως και ενός νέου lockdown, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλά κράτη της δυτικής Ευρώπης.
Μάλιστα, συναγερμός έχει σημάνει και για την άφιξη της γρίπης, η οποία εκτιμάται να κάνει την εμφάνιση της από τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που αν μη τι άλλο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο σύστημα υγείας.
Για αυτό το λόγο οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν τόσο για τον κορωνοϊό είτε με την α’ είτε με την γ’ δόση όσο όμως και για τη γρίπη.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 23/11 οι ασιατικές αγορές στον απόηχο της πρότασης ανανέωσης της θητείας του Jerome Powell στο τιμόνι της Fed, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,20%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -1,2%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,53% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,78%.
Το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.
Ελεγχόμενες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τις κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα.
Ο φόβος για πιθανό καθολικό lockdown στη Γερμανία - τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης - σκιάζει τις ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Υγείας Jens Spahn περιγράφουν με δραματικούς τόνους την υγειονομική κατάσταση της χώρας.
Οι αγορές υποχωρούν σε χαμηλά τριών εβδομάδων, με τις απώλειες να συγκρατούνται λόγω της σημαντικής βελτίωσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο.
Αυτοί οι φόβοι έχουν επισκιάσει τα καλύτερα των εκτιμήσεων προσωρινά στοιχεία για τον δείκτη PMI τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Γαλλία, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις συνέχισαν να αποδίδουν παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid.
Ο σύνθετος PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στις 55,8 μονάδες έναντι 54,2 μονάδων τον Οκτώβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 53,2 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,95%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,10%, ο S&P 500 στο -0,35%, ο Nasdaq στο -0,85% και το ETF GREC στο -0,98% ( 26,84 δολ. )
Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,67 ευρώ, με πτώση -3,78% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,09 ευρώ, με πτώση -2,68% με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,38 ευρώ, με πτώση -2,47% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,94 ευρώ, με πτώση -2,08% με όγκο 8,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,49 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,11 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 493 εκατ. ευρώ.5 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 1,2460 ευρώ, με πτώση -30% και με όγκο 43 χιλ. τεμάχια
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,86 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 335 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, Jumbo, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ.....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,00 ευρώ, με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση στα 10,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,17 ευρώ, με άνοδο +1% και αποτίμηση 6,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,80 ευρώ, με πτώση -2% και αποτίμηση 3,74 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,52 ευρώ, με πτώση -2,51% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,66 ευρώ, με πτώση -1,09% και αποτίμηση 4,47 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,08 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με πτώση -2,05% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,82 ευρώ, με πτώση -1,46% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,44 ευρώ, με πτώση -3,04% και κεφαλαιοποίηση 1,69 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,35 ευρώ, με πτώση -2,52% και κεφαλαιοποίηση 783 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8820 ευρώ, με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,028 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,28% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 23 μονάδες βάσης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 23/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με τις ανησυχίες των επενδυτών να αυξάνονται από την επιδείνωση της πανδημίας και την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Στο επίκεντρο οι χθεσινές δραματικές δηλώσεις της Angela Merkel, καθώς η καγκελάριος προανήγγειλε νέα μέτρα στη Γερμανία, στα χνάρια της Αυστρίας, για την πανδημία και έκανε λόγο για τη χειρότερη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η χώρα.
Από την άλλη στην θέση της περί παροδικής ανόδου του πληθωρισμού εμμένει η πρόεδρος της ΕΚΤ τονίζοντας εκ νέου ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής καθώς βλέπει ότι πληθωρισμός θα εξασθενίσει, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να σφίξει την πολιτική, καθώς θα μπορούσε να πνίξει την ανάκαμψη»
Επίσης, για μια ακόμη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων το 2022.
Από την άλλη οι επενδυτές , με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε νέα υψηλά λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των σημείων συμφόρησης της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού, δεν πείθονται από τις παραπάνω δηλώσεις και βλέπουν ότι αυξάνεται η κίνδυνος να αναθεωρήθει η νομισματική πολιτική.
Το ελληνικό 10ετές 1,28% με το αμερικανικό 10ετές 1,64% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης από 151 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,99% ή 99 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 23/11 στις αγορές της Ευρώπης, απόρροια του νέου γενικού lockdown από την Αυστρία αλλά και της απειλής του καθολικού lockdown στη Γερμανία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Νοεμβρίου του 2021 στο 1,05%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/11/2021 στο -0,23% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,22% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,05% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,61%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών